112 річниця з дня народження Миха́йла Іва́новича Чабані́вського

18 вересня 1910 в селі Лигівка, Костянтиноградського повіту Полтавської губернії, тепер Красноградського району Харківської області народився український письменник і журналіст Миха́йло Іва́нович Чабані́вський (справжнє прізвище Циба). Тема рідного села, оточуючої природи, постане в творчості письменника Михайла Чабанівського, як головна. Ось як сам письменник пише про свої дитинство:

"Я був сином степу, сином ріллі і кураю, хльостких осінніх дощів і споконвічної бідноті. Мої предки полтавські гречкосії, орали степ, сіяли пшеницю, і збирали стільки, що хліба вистачало тільки до Різдва. А тоді товкли у ступі лободу, терли макуху, запарювали сушені лопуцькі і варили з них суп" М. Чабанівський "За півгодини до щастя" —К. Молодь, 1963р.

Так в кожному творі письменника. Навіть його останній твір – "Деревій", теж містить тему рідного села, де відтворені автобіографічні події із життя головного героя Павла Скуби (читай Михайла Циби) та його сім'ї…батька і матері…Роман "Деревій" досі не виданий, бо один поважний рецензент написав "Ніколи не буде надрукована"...Все ж в журналі "Вітчизна", вже після смерті М. І. Чабанівського, побачила світ частина роману "Деревій" — "Перша весна".

Це справжній патріот своєї малої батьківщини!!!

Кiлькiсть переглядiв: 58

Коментарi

Для того, щоб залишити коментар на сайті, залогіньтеся або зареєструйтеся, будь ласка.